Haflingerstal 'De Dorschkamp'

Over ons

In  1997  zijn wij begonnen met het aanschaffen van onze Haflinger (Jonnah). Ik, Jacobine, heb van kinds af aan al wat met paarden en in mijn jeugd heb ik ook een pony gehad. Deze heb ik verkocht toen ik 18 was. Daarna nog wel af en toe in een manege gereden maar dat was geen succes. Het paardenbloed zit in mij en niet alleen in mij, want mijn middelste dochter begon op haar tweede al om een paard te vragen. Dit was nog een beetje te vroeg en te jong dus mams moest nog ff wachten. Op haar vierde is zij begonnen met 1 keer in de twee weken op een heel ondeugende pony te rijden, en daar is zij ook een echte zandruiter van geworden. Maar ja, je bent met 5 personen, hoe krijg je in vredesnaam een eigen paard???

 

Mijn man had ooit tegen mij gezegd, leuk hoor paarden, maar ik ga er voor geen goud bovenop, ik wil wel op een karretje, dat lijkt me grappig. Nou dat werd het plan een koetsiers diploma halen. Dit hebben wij hem kado gedaan, werd ontvangen met van ja wat ga ik hier mee doen, maar na de eerste les kwam hij thuis, we gaan een paard kopen en ik wil alleen maar een Haflinger. Niet over zeuren dachten wij ook daar kan je op rijden. Zijn lessen heeft hij niet alleen gedaan want Opa en een vriendin gingen wekelijks naar Beekbergen om daar hun lessen te volgen. Eerst hebben ze hun enkelspan diploma gehaald en daarna voor tweespan.

Leuk idee hoor een paard aanschaffen, maar waar zet je zoiets neer???? Weilanden genoeg maar niet iedereen wil daar een paard in hebben. Ook keken we natuurlijk wat rond, waar kan je een Haflinger halen.

Een fokker in Wijchen, had nog wel een merrie. Een merrie moest het worden want weet je hoe leuk om een keer een veulen te fokken. Hij had een groot weiland met 6 merrie's erin.  Wij kwamen aanrijden, alles kwam naar ons toe, en wij zeiden tegen elkaar, als het maar niet diegene is zonder bles. Ja hoor het was diegene zonder bles, mmmm jammer.

Maar Jose, zo heet ze echt, was/is wel super lief echt een mega knuffel. Je raad het al we waren verkocht echt waar, wel of geen bles wat maakt het uit joh. Het probleem was nog steeds we hadden geen wei, al wel een stal die hebben we achter in de tuin gebouwd. Gelukkig kwam de uitkomst in december, we hadden ook weidegang vlakbij ons huis dus prima. Zo is Jose gekomen, nooit meer weggegaan en zijn er meer gekomen. 's Nachts stond Jonnah bij ons in de stal en overdag ging ze naar het weiland. Jonnah ( zo zijn we haar gaan noemen) was beleerd voor de kar, maar onder het zadel nog niet zo erg,  het was een lieve pony en met een week had ik onze twee oudste kids erop.

Na een half jaar heeft Opa  Karin gekocht, zij komt bij dezelfde fokker vandaan, en is een nichtje van Jonnah. Ook zij kon voor de kar, maar moest nog helemaal beleerd worden. Zij was iets moeilijker omdat er erg veel dingen zijn waar Karin bang voor is.  Opa heeft veel menplezier gehad met Karin en onze oudste dochter veel rijplezier, met zelfs nog dressuurwedstrijden. Nu ment onze jongste dochter ermee en loopt ze lekker mee in de lessen

Onze jongste spruit heeft altijd gedacht dat je toch wel in zo'n gezin iets moest doen met paarden, maar deed dit niet met heel veel plezier, en vooral wat meer angst. Totdat onze oudste dochter aan de man kwam, Karin weer vrijgezel, en de jongste dochter dacht misschien is zij wel leuk, Nou die twee hebben elkaar helemaal gevonden.

In 2000 zijn de dames (Karin en Jonnah) aan de man gebracht. We hadden een mooie hengst (Aschau) gezien, al eerder bij een fokker, maar de hengst is dat jaar weer terug gegaan naar Oostenrijk, want hij was te leen. Een andere fokker in het noorden van het land had hem ook gezien en heeft hem helemaal naar Nederland gehaald. Dus in het voorjaar zijn Jonnah en Karin op dekvakantie geweest in Noord Holland.  

Jonnah vond hem gelijk leuk, en dezelfde dag is zij al gedekt. Karin daarin tegen (zoals eerder al gezegd) vind veel dingen eng en dit was er zeker een van. Hoe geef je ook een paard sexuele voorlichting???? Karin is nog hengstig gespoten, maar het mocht bij haar niet baten zij werd niet drachtig. Jonnah wel, die had er twee keer voor nodig. Daar is een hele leuk hengst uit geboren (Allianz) MET BLES.

Dit was echt een super tijd met zo'n veulen en kinderen heel leuk. Maar ja een hengst kan niet te lang bij haar mams blijven en wat dan, je begrijpt hij werd niet verkocht dit leek wel een hondje (iets groter). De hengstenhouder van Aschau ging met zijn merrie's naar de keuring en wij zijn afgereisd naar Noord Holland om te kijken. En daar liep hij een heel leuk veulen, super sierlijk, hengst en ik was verliefd geworden. Ja maar dan zit je met 4 paarden pfff. Maar mijn man (die is ff gek van paarden geworden he) die dacht doe is gek en geef je vrouw een veulen kado. Zo is ook Amoah gekomen de halfbroer van Allianz, want ook hier is Aschau de vader van.

In 2012 is er nog een zeeuwse schone bij gekomen Rajesh, gekocht van vrienden toen ze 1 jaar was, nu op haar 5de jaar gedekt door Stale, een pracht hengst. In 2017 zijn we verblijd met een merrie veulen Formidable.Ze is al helemaal ingeburgerd in de groep en krijgt heel veel knuffles van iedereen.

 Dit zijn wij dus, een gezin die gek zijn van Haflingers, er heel veel dingen mee gedaan hebben (zie verder op de site) en hopen dat we nog heel erg lang plezier/liefde van onze hafjes mogen hebben, en het hun mogen geven.