Haflingerstal 'De Dorschkamp'

Verschillende soorten les

Privé lessen: Naast de groepslessen kan men ook terecht bij Haflingerstal de Dorschkamp voor een mee individuele begeleiding door middel van privé lessen

Door de 1 op 1 situatie is er tijd om de specifieke “problemen” rustig en goed op te lossen.

Ideaal dus voor het terugwinnen van vertrouwen, correctie van houding en zit.

Wij hebben erg veel kennis vergaard in de loop der jaren die we graag willen gebruiken om de leerlingen mee te helpen. Meer persoonlijke informatie kan men terugvinden onder het kopje lessen/instructrices.

Nieuwe lesklanten starten altijd met een privé-les ter indicatie van het rijniveau, met uitzondering van lesklanten die instromen in speciale beginnerslessen.

 

Groepslessen: Dagelijks worden er lessen gegeven voor jong en oud, groot en klein, beginnend of gevorderd. De groepen bevatten meestal maar 2 ruiters maximaal 3  ruiters zodat er genoeg individuele aandacht is voor iedereen. Er worden groepslessen en privé-lessen gegeven van maandag tot en met zaterdag.

Vóór uw les verzorgt en zadelt u/je zelf uw paard op, in het begin wordt u/je daarin begeleid. Zo leert u/je het paard al kennen en krijgt u de benodigde ervaring .

 

Kinderlessen

Vanaf 6 jaar kunnen kinderen starten met paardrijden bij Haflingerstal de Dorschkamp. De kinderlessen worden ingedeeld naar niveau. In de lessen wordt veel aandacht besteed aan het individueel rijden, zodat de kinderen zelfstandig hun pony de baas leren worden en dus niet in het zogenoemde treintje rijden. Regelmatig worden balkjes, pionnen en hindernissen gebruikt of wordt er een buitenrit gemaakt over de bossen van Wagningen om de lessen afwisselend te houden.

 

Groepslessen voor volwassenen

Ook de lessen voor volwassen worden zoveel mogelijk ingedeeld naar niveau. In de lessen wordt er gestreefd naar een individuele benadering bij elke oefening, zodat elke ruiter op zijn of haar eigen niveau aan het oefenen is. Regelmatig worden balkjes, pionnen en hindernissen gebruikt of wordt er een buitenrit gemaakt over de Wageningse bossen om de lessen afwisselend te houden.

De lessen voor volwassenen worden gegeven op maandag tot en met zaterdag, zowel overdag als ‘s avonds.

Wilt u (weer) beginnen met paardrijden, in een groepsles of privé-les? Neem dan contact op met Jacobine Kapinga telefoonnummer 0636223021. Zij kan u informeren over de beschikbare plaatsen en de verschillende niveau’s.

 

Springlessen: Wil jij ook je eerste stappen zetten als springruiter of je ervaring en techniek uitbreiden en verfijnen? Dat kan, 1x in de maand is de bak omgetoverd met hindernissen. De lessen zijn voor iedereen van jong tot oud. Het is wel belangrijk dat de ruiter de stap, draf en galop onder controle moet hebben. In de les wordt gewerkt aan een goede basis voor het springen. De houding, de hulpen, de controle en het vertrouwen van de ruiter en paard zijn de aandachtspunten. Hiervoor worden hindernissen en oefeningen gedaan aangepast aan het niveau van de ruiters/paarden in de groep.

 

Samen in balans: Paardrijden is een fantastische sport. Elke week een uur rijden op de rug van een paard. Met Samen in Balans willen wij ruiters bewust maken van hun lichaam en dat dat grote invloed kan hebben op de training van paarden.

Paardrijden is een sport die vrijwel voor iedereen toegankelijk is. Denk maar aan: kinderen, ouderen en/of mensen met een lichamelijk beperking. Voor een ruiter met een lengte van 1.80m kies je een groot paard waar alles mooi in verhouding staat met het paard. Voor onze Haflingers geld dat je niet zwaarder dan 75 kilo mag zijn. Een paard daarentegen kan zijn ruiter niet uitkiezen.

Een ruiter die regelmatig zijn beugel verliest of die steun zoekt aan de teugels bij het lichtrijden, dat neemt een paard allemaal voor lief. Een balansprobleem van de ruiter kan een paard zeer veel beïnvloeden in zijn bewegingen. Net als coördinatie die je nodig hebt om te werken aan een onafhankelijk zit.

In de lessen kom je erachter waar je sterke en zwakke punten liggen. Door kleine oefeningen wordt duidelijk hoe verwarrend het rijden soms kan zijn voor het paard. Door het gebruik van correcte hulpen en een fijne balans voorkom je frustratie bij het paard. De verwachting die ruiters hebben van hun paard, mag een paard toch ook van hun ruiter verwachten?

Mijn lessen gaan over het weten waar je sterke en zwakke punten liggen bij het paardrijden. Daarbij werken we aan het verfijnen van coördinatie en balans van de ruiter en nemen wij een stukje lenigheid, kracht conditie en valtraining mee om de samenwerking tussen jou en jouw paard te vergemakkelijken.

 

Voltige: Voltige is het doen van gymnastische oefeningen op de rug van het paard. Gymnastiek te paard leert jong en oud het ontwikkelen van een bevestigde zit; daarbij wordt gebruik gemaakt van een paard die aan een longeerlijn loopt. Dit paard is opgetoomd met een hoofdstel, bijzetteugels en een voltigesingel , zodat de ruiter zich in het begin goed vast kan houden.  

Voor onze lessen geldt dat voltigeren een goede aanzet kan zijn voor beginnende ruiters om vertrouwen in het paard te krijgen, balans te leren vinden en ter correctie van houding en zit.

 

Zitlessen: Een goede houding te paard is voor de communicatie tussen ruiter en paard van groot belang. We willen immers het paard niet in verwarring brengen maar duidelijke instructies geven. Beginnende ruiters kunnen veel profijt halen uit extra lessen gericht op houding en zit, maar een goede houding is ook voor een gevorderde ruiter iets waar je steeds aan moet blijven werken om deze correct te houden. Door middel van de zitlessen en zonder zadel rijden gaan we hiermee aan de slag en zetten we de puntjes op de “i”, zodat de ruiter beter en met kleinere hulpen kan gaan communiceren met zijn paard.

 

Vaardigheid: Bij de vaardigheid staat de bak vol met allerlei behendigheidsspelletjes. Zo ligt er een zeil waar je overheen moet rijden, een balletje verplaatsen van de ene paal naar de ander, zaklopen, slalom rijden en nog veel meer. Spelenderwijs leer je op en af stappen, met 1 hand rijden, halthouden noem maar op. Gaat het paardrijden al heel goed doen we het op tijd en kan je proberen je telkens weer te verbeteren